Actueel

Oud nieuws
Index

maart 2023

© Thijs de Boer
©  Thijs de Boer Hondshaai
Scyliorhinus canicula (Linné, 1758)
Op 20 februari vond ik in de vloedlijn ter hoogte van paal 12 deze fraaie hondshaai. Het dier was ca. 60 cm lang, nog maar kort dood en nauwelijks aangevreten. De laatste jaren worden ze vaker aangetroffen dan voorheen.
Heel bijzonder is de huid van de hondshaai. Deze is bezet met kleine scherpe tandjes die uit hetzelfde materiaal bestaan als de tandjes in zijn bek. Ze dienen om sneller te kunnen zwemmen. Wanneer je van kop naar staart aait, voel je ze heel goed!

maart 2023

©  Bart van der Wielen Waterkruikje

Op 23 maart vond Bart van der Wielen uit Mariaheide dit prachtig gave waterkruikje. Deze kruikjes werden in de 19e eeuw veel gebruikt omdat met name in steden het drinkwater slecht was. De waterkruikjes kwamen vooral uit Duitsland, waar ze werden gevuld met bronwater. Het Duitse water vindt in de 19e eeuw via waterkruiken zijn weg naar alle uithoeken van de wereld. In veel gevallen werden de waterkruiken hergebruikt: ze deden dan dienst als jeneverfles.


januari 2023

©  Durk Bierma © Mirjam Teunissen
Grote pijlinktvis
Todarodes sagittatus (Lamarck, 1798)
Op 14 december wandelden Elise en Durk Bierma langs het Westerstrand. Ter hoogte van paal 2 vonden ze in de vloedlijn een grote pijlinktvis. Het dier was nog maar kort dood, gezien de zeer gave staat.
Op 23 december vond ik ook een vers dier, nu in de vloedlijn bij paal 9. Op 27 december trof Mirjam Teunissen uit Driebergen eveneens een vers dier aan, nu ter hoogte van paal 7 en twee dagen later vonden Lisette en Jesse Heemskerk uit Donkerbroek in de buurt van paal 7 ook een grote pijlinktvis. Mogelijk gaat het bij de laatste twee om hetzelfde dier.
Alle dieren zijn zo'n 60-80 cm lang. Ze hebben aan hun tentakels zuignappen met aan de randen scherpe puntjes. Uit het dier dat ik bij paal 9 vond, heb ik de snavel geprepareerd.
©  Lisette Heemskerk ©  Thijs de Boer ©  Thijs de Boer

januari 2023

© Thijs de Boer
Kamster
Astropecten irregularis (Pennant, 1777)
Op 23 december vond ik in de vloedlijn bij paal 12 een kamster. Het dier was nogal gulzig geweest: een klep van een nonnetje steekt dwars door de huid heen. Kamsterren eten nonnetjes en andere kleine weekdieren door de hele schelp naar binnen te werken, dan het dier te verteren en na afloop werken ze de schelp weer naar buiten. Soms lukt dat niet en stikken ze in hun laatste maaltijd!

januari 2023

© Ivo Mol
Pholade
Pholas dactylus Linné, 1758
Op 12 oktober vond Ivo Mol in een schelpenbank op de westpunt van het eiland een prachtige klep van de pholade. Deze grote boormossel komt veel voor in Bretagne en ook bij Helgoland. Gezien de bruine vlekjes wellicht onder Japans bessenwier hier terechtgekomen?

januari 2023

© Lisette Heemskerk
Europese zeekreeft
Homarus gammarus (Linné, 1758)
Behalve een grote pijlinktvis vonden Lisette en Jesse Heemskerk in de buurt van paal 7 een prachtig gave Europese zeekreeft. Het dier was nog volledig intact en maar liefst zo'n 60 cm lang (zónder de voelsprieten!). Een heel zeldzame vondst!

januari 2023

© Saskia van Rouveroy
Fluwelen zwemkrab
Necora puber (Linné, 1767)
Saskia van Rouveroy en haar schoonmoeder vonden op Eerste Kerstdag deze nog levende fluwelen zwemkrab tussen paal 5 en 6. Van deze soort spoelt slechts zelden een schild of een losse poot of schaar aan en slechts zeer zelden een compleet exemplaar. Een nog levend dier is een heel bijzondere vondst dus!

» Oud nieuws