Actueel

Oud nieuws
Index

maart 2025

©  Thijs de Boer
Scherf
Op 2 februari vond ik aan de eblijn bij paal 12 deze scherf. Het is een deel van een wit bord. Blijkens het logo op de onderkant betreft het een bord dat is vervaardigd door porseleinfabriek Jäger in Eisenberg, Duitsland. Het bord is gemaakt voor de Duitse Kriegsmarine in 1941 of 1942. Het fabricage-jaar stond onder het hakenkruis, maar juist dat stukje ontbreekt.

maart 2025

Ovaalronde krab
Aelecyclus undecimdentatus (Herbst, 1783)
Op 3 februari vond ik in de vloedlijn ter hoogte van paal 10 dit schild van een ovaalronde krab.
Het is de derde keer dat een schild van deze soort op Schiermonnikoog aanspoelt. Langs de Hollandse kust komt de soort steeds vaker voor en waarschijnlijk is dat de opwarmende Noordzee hier debet aan is. Wie vindt de eerste complete ovaalronde krab??
©  Thijs de Boer

januari 2025

Kortsnuitzeepaardje
Hippocampus hippocampus (Linné, 1758)
Op 2 januari vond Wieke Damsma uit Voorburg dit fraaaie kortsnuitzeepaardje. Het lag ter hoogte van paal 9. Kortsnuitzeepaardjes spoelen steeds vaker aan, omdat hun verspreidingsgebied door het warmer wordende Noordzeewater naar het noorden opschuift.
De voortplanting van zeepaardjes is bijzonder. De eitjes en later ook de net uitgekomen larven worden door het mannetje in een een broedbuidel op de buik bewaard. Voorafgaand aan de paring vindt een uitgebreide paringsdans plaats waarbij ook de kleuren soms veranderen. Bij de paring grijpen beide staarten in elkaar en brengt het vrouwtje de eicellen in de buidel, waarna deze door het mannetje worden bevrucht. De embryo's blijven in de buidel en worden door het mannetje verzorgd tot ze zelfstandig kunnen leven. Behalve deze broedzorg is ook opvallend dat zeepaardjes vaak monogaam zijn en het hele leven bij dezelfde partner kunnen blijven.
©  fam. Damsma

januari 2025

Scherf
Op 1 december 2024 vond Elisabeth Holt uit Bremen (Duitsland) een stukje van een aardewerkschotel bij paal 4.
Het betreft een scherf van een schaal van het merk Blue Willow Woods Ware. Deze schalen werden vanaf het midden van de achttiende eeuw gemaakt door Wood & Sons Pottery in Staffordshire Engeland. Kenmerkend zijn de randversieringen.
©  Thijs de Boer
©  Thijs de Boer
Voorbeeld van een hele schotel

» Oud nieuws