Actueel

Oud nieuws
Index

januari 2024

© Thijs de Boer
Hondshaai
Scyliorhinus canicula (Linné, 1758)
Op 12 december vond ik in de vloedlijn ter hoogte van paal 15 deze kleine hondshaai. Het dier meet bijna 50 cm en is nog maar kort dood: de ogen zijn nog aanwezig. Meestal is dat het eerste dat vogels er uit pikken.
© Thijs de Boer

januari 2024

Blonde rog
Raja brachyura (Lafont, 1873)
Op 26 december vond Tijmen de Boer uit Den Haag een groot eikapsel van een rog. Het gaat om een eikapsel van de blonde rog.
Eikapsels van deze soort vallen op door hun grootte en zijn zeldzaam. De laatste jaren komen ze wel meer voor dan vroeger. Wellicht vanwege een warmer wordende Noordzee?
Het andere, kleinere eikapsel dat Tijmen vond komt van de gevlekte rog, een veel algemenere soort.
© Thijs de Boer

januari 2024

© Thijs de Boer
Gewone zee-appel
Psammechinus miliaris (Gmelin, 1778)
Na storm Pia in december spoelden er opeens grote aantallen gewone zee-appels aan. Vaak vind je deze soort in stukken net en touw, maar op 20 december lagen er honderden los in de vloedlijn! Het dier leeft van o.a. algen, wormen, poliepen.
Aan de onderzijde zit, in het midden, de bek met 5 tanden. De stekels van de gewone zee-appel hebben paarse uiteinden en zijn stomp. Wanneer de stekels afvallen (als het dier enige tijd dood is) blijft één van de mooiste objecten uit de zee over: het skelet van de zee-appel.
© Thijs de Boer
  Tanden van de zee-appel

» Oud nieuws