Actueel

Oud nieuws
Index

februari 2019

Kortsnuitzeepaardje
Hippocampus hippocampus (Linné, 1758)

Isolde Jansen heeft hele goede ogen: op 4 januari vond zij, tussen al het aangespoelde spul uit de containers van de Zoë, bij paal 17 een prachtig, jong kortsnuitzeepaardje van zo'n 2,5 cm lang. Dit zeepaardje komt voor vanaf de Canarische Eilanden tot in de zuidelijke Noordzee. Bij ons bereikt ze zo'n beetje haar noordelijkste grens. Het is een heel zeldzame vondst!

februari 2019

© Thijs de Boer

Paard
Equus ferus Boddaert, 1785

Op 18 januari vond ik op de Balg dit grote middenhandsbeen van een paard. Het is een zwart en zwaar bot dat er oud uit ziet. Paarden komen al sinds de ijstijdperiode (zo'n 2 miljoen jaar geleden) voor in ons gebied.

februari 2019

Blonde rog
Raja brachyura (Lafont 1873)

Op 21 januari vond ik ter hoogte van paal 13 dit grote eikapsel van een blonde rog (boven). Deze soort leeft op diepten van 10-300 meter en komt voor van de Shetland Eilanden tot Madeira en de westelijke Middellandse Zee. In ons land is een eikapsel van deze soort zeldzaam. Ter vergelijking een eikapsel van de (algemene) stekelrog (onder).

februari 2019

Grote mantel
Pecten maximus (Linné, 1758)

© Thijs de Boer

Op 27 februari vond Bas de Wilde uit Amersfoort deze prachtige schelp van de grote mantel in de vloedlijn ter hoogte van paal 10. De soort leeft hier en daar in de zuidelijke Noordzee, maar schelpen spoelen maar heel zelden aan.

» Oud nieuws